resepi ikan pekasam

Cara menggoreng iaitu dengan menggoreng bersama bawang merah dan cili api. Biasanya orang buat ikan air tawarKalau nak buat ikan laut pun boleh.


Cara Buat Pekasam Ikan Lampam Make It Yourself Food

RESIPI IKAN PEKASAM HOMEMADE.

. Cara Membuat Resepi Ikan Pekasam. 7-8 ekor ikan gelama boleh juga guna ikan sungai. Ikan yang boleh dibuat pekasam.

Cara membuat Sup Ikan Merah yang Simple tapi Sedap. Selepas seminggu ikan pekasam dah boleh di goreng. Lepas dah garing baru masukkan ikan pekasam.

Angkat dan ke tepikan. Bahan-Bahan Resepi Ikan Pekasam. Goreng dahulu ikan bersama beras hancur sekali dengan minyak yang cukup-cukup untuk mengoreng ikan tu.

Kemarin saat suami pulang kerja dibawain ini jd deh lgsg d eksekusi. Ltk beras gula merah n asam jawa 5. Peramkan ikan dengan garam semalaman di dalam peti ais.

Macam mana nak buat ikan pekasam. Ambil kuali dan goreng beras sehingga garing dan keperangan. CARA MEMBUAT IKAN PEKASAM HOMEMADE Fermented Pekasam Fish Resepi Chef Alexiswandy.

As you know today I show you how to fermented fish with. Cara goreng pun perlu gunakan api yang kecil je supaya masak sekata. Bila siap digoreng tumbuk atau kisar kasar beras tadi.

Siang dan bersihkan ikan. Sebaiknya simpan ikan pekasam ni dalam peti ais supaya lebih tahan lama. Perap ikan ngan garam semlmn 2.

Adududu ikan pekasam sedap dimakan dengan nasi putih panaih-panaih. Tak perlu dah lauk lain. ½ cawan garam halus.

Bila ikan dah separuh masak terbalikkan ikan dan ketepikan sedikit untuk menggoreng bawang dan cili api bersama. 2-3 keping asam gelugur. Ikan pekasam ini memang menyelerakan.

Beras tidak perlu dibasuh. Pastikan beras tidak hangit supaya rasa pekasam jadi sedap. Gaul beras tumbuk bersama daging hingga rata dan bersalut sempurna.

Ikan air tawar or ikan kolam LampamPuyuTilapia dan lain2 Cara. Kalau mak ayah kita ada dekat rumah atau kita di rumah mak ayah memang seronok buat ikan pekasam ni. Angkat bawang dan cili dan taburkan di atas ikan pekasam tadi.

Panaskan minyak dalam kuali. Puas hati dapat makan panas-panas lepas goreng ikan tu masukkan. Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan.

Bagaimana pula dengan ikan yang belum menjadi ikan pekasam lagi. Dan ikan itu mesti di bersihkan dengan sebersih bersihnya. Yang mana nak buat tapi tak sempat nak buat sekarang simpan dulu resepi ini untuk rujukan akan datang.

Lagi-lagi kalau makan dengan nasi panas-panas ikan pekasam pula dogoreng garing memang menambah betul hidangan nasi. Kacau sentiasa hingga bawang dan cili layu. Beras sangai n tumbuk kasar 3.

Siap tapau bawa balik ke bandar lagi. Sebenarnya itu ialah beras yang dikisar halus. Pekasam jg merupakan salah satu cara mengawetkan ikan yg bnyk dilakukan di daerah saya Ogan Ilir.

Cara buat ikan pekasam ni mudah je. Resepi Serta Cara Buat Ikan Pekasam Paling Senang. 3kg ikan lampan atau ikan sungai.

Peralatan yang sedia ada dirumah boleh digunakan Cuma hanya eli ikan graa beras hancur dan asam keping. Tapi sebenarnya lebih sedap kalau goreng hirisan bawang dan cili sehingga garing dulu. Pekasam adalah mkanan yg berupa lauk makan berasal dr fermentasi ikan udang atau telur ikan.

Cara goreng ikan pekasam ni ikut resepi apa yang anda suka. Letak daun nangka 6. Macam mana nak buat ikan pekasam.

Ikan dipotong kecil n dibersihkan pilih yang fresh dengan garam and air asam jawa pastikan bersih Clear darah dari bahagian perut dan area tulang belakang ikan untuk elak ikan busuk Selepas bersih dan ditoskan perap ikan dengan garam. Simple pulak cara nak buat ikan pekasam ikut cara ni. Proses nak buatnya agak panjang dengan perapan.

Tak perlu lauk lain makan panas-panas goreng ikan dan masukkan bawang lada merah atau hijau sebagai hiasan. Resepi Arwah Mak. Ini nak mengelakkan ikan di hurung lalat.

Ikan sepat adalah pilihan utama. Cara buat ikan pekasam menggunakan alatan yang mudah dan ringkas sahaja. Resipi Ikan Pekasam.

IKAN PEKASAM GORENG. Resepi dan Cara Membuat Ikan Celup Tepung serta Tips membuat tepung goreng yang rangup. MENU ISTIMEWA di Malaysia Lebihan ikan yang ditangkap semasa menjala memancing biasanya ikan darat akan diperam menjadi PEKASAM mengikut resepi dan ola.

Goreng ikan pekasam hingga masak. Ekor pekasam ikan loma biji bawang besar dihiris kasar biji cili padi hijau dibelah dua biji limau kasturi dibelah dua sudu besar minyak untuk digoreng 5minit. Lagi-lagi kalau makan dengan nasi panas-panas ikan pekasam pula dogoreng garing memang menambah betul hidangan nasi.

Masukkan ikan dlm tupperware 4. Itu jika dimasak menggunakan resepi orang kampung yang amat terkenal di seluruh Malaysia. Ikan pekasam perah limau letak cili dan bawang perghhhhh mereciq Ya memang sedap sangat tu makan ikan pekasam.

Perut ikan mesti cuci sampai putih bersih. Asam keping digunakan dalam pembuatan ikan pekasam untuk mengekalkan rasa dan mengelakkan ikan daripada menjadi busuk. Bila diteliti resepi daging pekasam yang dikongsikan oleh Sha Syed Abdu Rahman ni penyediaannya agak berbeza berbanding resepi ikan pekasam.

Dengan menggunakan minyak yang sama goreng cili merah dan bawang besar. Gaul dengan ½ cawan garam halus dan masukkan ke dalam bekas berpenutup. Ikut step di bawah.

Ikut step di bawah. Pekasam telur ikan ini susah di dapat jd pas suami bawain seneng bnget. Tutup rapat n simpan peti aus dlm seminggu.

Pekasam Ikan Gelama. Cara-cara buat ikan pekasam. Ikan air tawar lain seperti ikan terubul lampan jawa merah mata temperas mengkawan ketutu kepar kalui loma toman tilapia dan belida turut boleh digunakan.

Apa yang perlu ada kalau ikut resepi dari mak aku. Dah nama pun orang Melayu tekak pun kadang-kadang teringin benar hendak makan hidangan asli orang kampung. Kalau balik kampung memang seronok buat ikan pekasam.

Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan. Pekena selera kampung pun sedap juga kan. Ikan gelama - pemilik resepi gunakan ikan ini kerana agak sukar untuk mencari ikan air tawar.

Anggaran 1kg ikan 100g garam. Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan. Garam halus secukupnya untuk tabur selepas disalut beras.

Selalunya kalau makan ikan pekasam yang siap dijual tu ada rasa rangup-rangup dengan sejenis serbuk halus. Ikan ikan pekasam. Alahai bila dah tiba hujung-hujung minggu ni mulalah selera makan lain macam tu datang.

Ikan pekasam ini memang menyelerakan. Ikan puyu pun dr kedah nii Garam Beras Gula merah Asam jawa Daun nangka.


Ikan Pekasam Processing The Worst Smelling Fish Cara Packing Ikan Pe Whole Food Recipes Food Smoothie Recipes Healthy


Pin On Buku Resepi


Viral Biskut Coklat Rice Guna 1 Adunan Jer Boleh Dapat 150 Biji Biskut Jimat Rasa Ikan Tenggiri Jeruk Nasi Lemak


Ikan Pekasam Food Steak Meat


Resepi Raidah Ikan Pekasam Beras Resepiraidah Ikan Fermentasi Masakan


Pin On 图


Cara Buat Ikan Pekasam Bahan Bahan Ikan Biasanya Orang Buat Ikan Pekasam Menggunakan Ikan Air Tawar Tapi Tak Ada Masalah Kalau Hend Recipes Meat Jerky Food


Ikan Pekasam Goreng Malaysian Food Food Dishes


Ikan Pekasam Bercili Food Favorite Recipes Bacon


Cara Membuat Ikan Pekasam Makan Dengan Nasi Pun Dah Cukup Mari Berkongsi Homemade Recipes Homemade Sauce Recipes


Tentang Aku Resepi Sambal Tumis Udang Resep Makanan Makanan Laut Makanan


Secubit Garam Gulai Ayam Ikan Pekasam Goreng For Day 1 Malaysian Cuisine Indian Dishes Cuisine


Pin On Indonesian Food And Drink


Pin On Preserve


Ikan Pekasam Best Food Traditional Food Indonesian Food


Resepi Ikan Pekasam Kedap Special Makanan


Resepi Daging Pekasam Power Food Beef Power


Ikan Pekasam Goreng Bahan Bahannya 1 Ekor Ikan Pekasam 1 Biji Bawang Besar 1 Biji Cili Merah 2 Biji Cili Kering Hiris Nipis 2 Bi Resep Makanan Ikan Bawang


Alam Sari Di Tanah Jauhar Ikan Pekasam Belimbing Buluh Masak Lemak Cili Api Makanan Ikan Resep Ikan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel